Hvordan skal vi bygge og bo i fremtiden?

HiB Living LAB er et tverrfaglig forskningsprosjekt der vi ønsker å kartlegge hvordan en «state of the art»- bolig fungerer, hvordan den påvirker vår helse og adferd og ikke minst; hvordan vi mennesker påvirker boligen. I prosjektet måler vi energiforbruk og inneklimaparametere i en enebolig med passivhus- standard og ser dette i sammenheng med ulik beboeradferd og tilfredshet.

Uten navn

Klikk på bildene for en nærmere kikk.

 

 

 

 

 

HiB Living LAB er et nybygget passivhus på Straume på Sotra. Institutt for byggfag leier boligen og skal forske på hvilke utfordringer og potensiale slike bygg har innenfor energibruk, inneklima og beboertilfredshet. Det vil bli gjort målinger mens boligen er bebodd av ansatte og studenter ved HiB.

Vil du prøve å bo i HiB Living LAB i en uke? Det vil snart komme en påmeldingslenke her!

storhilderen

 

Utforming og konstruksjon

Boligen er utformet med en enkel og kompakt bygningskropp for å redusere varmetap og oppføringskostnader. Størsteparten av vinduer er orientert rett mot sør for å utnytte solvarme i vinterhalvåret. Vindusarealer mot øst og vest er begrenset for å redusere uønskede varmetilskudd i sommerhalvåret. Det store stuevinduet mot sør blir utstyrt med en utvendig screen for solskjerming.

 

 

Ytterkledning er utført i varmebehandlet trevirke (Kebony) for å gi minst mulig miljøbelastning og vedlikeholdsbehov.

plan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ytterveggskonstruksjonen er utført med 250 mm hovedbæring (198+48) og 69 mm påføring på innsiden av dampsperren. Samlet isolasjonstykkelse blir dermed 320 mm. Det er benyttet isolasjonsklasse 33 (Glava Extreme).

 

snitt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taket er utført som pulttak med I-bjelker med en isolasjonstdetalj takykkelse på 500 mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varmeløsning på baderom

Da varmebehovet og oppvarmingsperioden i passivhus er betydelig redusert, vil gulvvarme på bad kunne føre til et stort overforbruk, særlig hvis gulvvarme står på hele året for å unngå «kalde» føtter på fliser. Fliser er derfor erstattet med varmebehandlet og fuktbestandig trevirke av typen Moelven Termoask.  I dusjsonen er det brukt fliser (Figur 5). Eneste oppvarmingskilde på badet er et elektrisk varmespeil.

badegulv

 

 

 

 

 

 

 

Energisystem

Det er installert et kompaktaggregat (NILAN Compact P), som inneholder motstrømsvarmeveksler, avtrekksvarmepumpe for forvarming av varmtvann og tilluft, varmtvannstank og elektrisk varmebatteri for spisslast.

energi

 

Kompaktaggregatet forventes å kunne dekke omtrent 80 % av varmtvannsbehovet og 50 % av oppvarmingsbehovet.

 

 

 

 

 

 

 

 

For å gi mest mulig termisk komfort, skal ønsket temperatur på soverom være styrende for setpunktstemperatur for ventilasjonsanlegget. I stue er det plassert et strålepanel av typen TPS Ecora 650 W (Figur 4) og på bad er det et varmespeil fra Infranomic (500 W) for å kunne justere temperatur i stue og bad til ønsket nivå uavhengig av temperatur i andre rom.

stue

Både strålepanelet i stuen og varmespeilet på badene styres med en termostat med tidsstyring for temperatursenking om natten og ved fravær.

 

 

 

 

 

Det er utelukkende brukt LED som belysningskilder, som i de fleste rom i tillegg kan dimmes.
Da energibehovet til varmtvann ofte er den største energiposten i passivhus, skal det installeres en gråvannsvarmegjenvinner av typen OSO Energy Saver.

oso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er lagt til rette for såkalt «hot fill», dvs. både kaldt- og varmtvannstilkobling til oppvaskmaskin og vaskemaskin. Tilkoblet oppvaskmaskin er av typen SIEMENS SN66M033EU og er i energiklasse A++.

 

Det er benyttet et kjøkkenavtrekk med kullfilter om omluft av typen Eico Siena P 60W for å redusere varmetapet fra kjøkkenavtrekket. Et kullfilter samler opp størsteparten av fettet og den rensede luften trekkes av gjennom ventilasjonsanlegget med varmegjenvinning.

vifte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Integrert kombiskap for kjøl og frys er av typen SIEMENS KI86SAF30 og er i energiklasse A++.

Stekeovn er av typen SIEMENS HB33BD540S og er i energiklasse A.

Induksjonstopp er av typen SIEMENS EH611BE68X.

Energiberegninger

simien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

simi

 

 

 

 

 

 

 

 

Oppfølging av boligen

 

 

Det er lagt opp til et omfattende måleopplegg, hvor både formålsdelt energibruk, inneklimaparameter og brukeratferd (vindusåpningstid) skal logges. Måledata skal overføres i sanntid til webserver for analyse og presentasjon.

Beskrivelse av måleparameter og utstyr er gitt nedenfor.

 

Måling formålsdelt energibruk

Klikk på bildene for en nærmere kikk.

Uten navn_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Måling inneklimaparameter

For å kartlegge inneklima måles CO2, temperatur (T) og relativ luftfuktiget (RF) i alle soverom og stuen. På badene måles T og RF.

Uten navn_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beboere

Ansatte og studenter ved HiB vil få muligheten til å bo i boligen i en til to uker.